Game Of Thrones 8. sezon ne umduk? ne bulduk?

                           Merhabalar 🔥🔥🔥 
          Eveeet... Tüm dünyada milyonlarca izleyici kitlesine ulaşmış fantastik bir başyapıt olan game of thrones 8. sezon sona erdi. Peki nasıl bir sezondu? Beklediğimize değdi mi? En çok neyi beğendik? Neyi beğenmedik?  bu sorulara kendi bakış açım ve değerlendirmemle yanıtlar vermeye çalışacağım. 
        Özellikle son iki bölümde içimize öküz oturmasına sebep olan sahneler için dizinin senaristlerine sevgilerimi(!!) gönderiyorum bir çok insan gibi...
     En çok da Khaleesi'yi bir canavara dönüştürdükleri için...


        Çanlar çaldığında, herkes teslim olduğunda durmayıp şehri kül etmesi Daenerys👑 (Bi doymadın Dracarys🔥 demelere Mad King'in kızı)için ölüm fermanını imzalamak gibi oldu. Son bölümde adaletin sağlanması adına Jon'dan ya da Arya'dan (ki benim için bu ihtimal  daha yüksekti) bir hamle bekliyordu elbette herkes ama böyle mi olmalıydı? En sevdiği kişi tarafından en sevdiği anda kalbine bıçak mı saplanmalıydı? Beni en çok üzen sahnelerden biri oldu bu...O kadar çile çekmiş, kocasını kaybetmiş, kaç kere ölümden dönmüş, neler görmüş, küllerinden doğmuş ve nereleri fethetmiş, merhametini her seferinde gösteren, köleleri özgürleştiren, mazlumların yanında olan, yeri geldiğinde taht kavgasını bırakıp Jon'la akgezen ve ölülerle savaşan hatta bu uğurda Viserion'un (en sevmediğim ejderha) öldürülüşünü gören, ikinci ejderhası Rhaegal'i de kaybeden, en yakın arkadaşı Missandei'nin idamını izleyen bir kadının sonu böyle acı verici olmamalıydı. Çok büyük haksızlık olduğunu düşünüyorum yani komple yeniden çekilse yeridir. Bu kadar ün salmış ve uniq (başka mother of dragons mu var? ) bir karakter ölse bile farklı şekilde ölmeliydi en azından katili başkası olsaydı...(İki adet targaryen kalmıştı zaten biri diğerini öldürsün diye senaryo mu yazılır?!!😤)  
       Dany'nin öldüğü sahnede Drogon'un gelip alın tahtınız başınıza yıkılsın dercesine demir tahtı eritmesi son bölümün en güzel sahnesiydi bence. Aynı sahnede bir ayrıntı daha vardı ki izleyenlerin dikkatini çekmiştir. Drogon Jon'a kükremekle yetiniyor yani burada acaba istese de zarar verememesi mesajı mı var ? Malum o da bir targaryen (Hatta artık son targaryen (güzel film ismi olur bu bak Son Targaryen..😂)) Yoksa annesinin sevdiği adamdı diye mi? farklı şekilde yorumlanabilir.  
       Şüphesiz benim için en üzücü sahne bir efsanenin bitirildiğini hissettiğim Khaalesi'nin ölüm sahnesiydi çok kısa ve ani oldu belki ama çok sarsıcıydı sonra Drogon'un annesini alıp gitmesi...(Ejderhaların annesini böyle bitiren hayat bize neler yapmaz...) 
  
       Biraz diğer karakterlere gelecek olursak  sözüm ona Dany'nin yasıyla kahrolan Jon'un lekesizlerin elinde tutsak düşmesi çok mantıksızdı. Bizim tanıdığımız gri solucan kraliçesini öldüren adamı bir saniye yaşatmazdı keşke de öyle olsaydı diye düşünüyorum. Ama ne hikmetse aradan biraz zaman geçtikten sonra konseyin toplanması ve dizi boyunca görüp hiç bir şey yapamayan arada bir transa geçen Bran Stark'ın kral olmasıyla Jon duvarın ötesine sürgün ediliyor. Burada da sanki senaristler Ygritte(kıvırcık kızıl baş)ile başladı onun toprağına döndü demek istemişler gibi hissettim. Sonsuza kadar vicdan azabı çekeceği bir sürgün olduğu kanaatindeyim.(Beter olsun..) 
       Gelelim Tyrion'a namıdiğer büyük gölgeli küçük adam😊, kendi küçük beyni büyük adam, bütün büyük kararların arkasındaki küçük adam, hep adaletli hep merhametli, her durumda vicdanların sesi ve en doğruyu görebilen tek kişi. Tyrion bu sezonda da yine kendisini aştı ve bizlere güzel sahneler izletmeyi başardı. İlk bölümlerde Night King'in savaşında çok ön plana çıkmasa da son bir kaç bölümde daha etkin görebildik. Sansa'dan aldığı Jon'un son varis olduğu bilgisini biraz kulaktan kulağa yapıp Varys'in ölümüne sebep oldu gerçi ama söylemeden de duramazdı. Özellikle son bölümde Tyrion'un ikna kabiliyetini izledik bence, Jon'un ağzından girip burnundan çıktı ve Dany'nin öldürülmesi gerektiğine inandırdı bir şekilde(çok sevsem de en çok bu yüzden kızıyorum ona...) Evet Dany'nin davranışlarının iyiye gitmeyeceği belliydi belki ama o şekilde ölmemeliydi bu sondan daha iyisini hakediyordu. Yani Dany'yi Jon kadar Tyrion da öldürdü.  
  
       Brandon Stark yani üç gözlü kuzgunumuz, büyük şaşırttı diye düşünüyorum yani sen o kadar benim tahtla işim olmaz ben tüm geçmişi görebiliyorum. İnsanlığın belleğiyim, üç gözlü kuzgunum havalarında takıl sonra gel kimseye yar olmayan demir tahta geç, burda da yine Tyrion effect devreye girdi tabi ikna etme sanatı için doğmuş adam sanki. Ben Tyrion'un Bran'i kral yapacağından emin oldum da konuşmaya başlarken Bran'in krallığa balıklama atlamasına şaşırdım. Ne kadar meraklıymış, meğer hep bu anı bekliyormuş. Kendisi kral olunca Tyrion'un da el olma kaderi değişmedi tabiki 
  
       Kendisini kraliçe olmaya hazırlayan Sansa(bence daha çok sinsi😠)  Bran'ın kral olmasına destek verdi tabi ki ne de olsa kardeşi...Ama Kuzeyi de tabi kendisine isteyip en baştan beri istediği Kraliçeliği elde etti. Arya desen ikinci bölümde Night King'i öldüren kızı nasıl bu kadar geri plana attılar anlamıyorum. Bir çok kişi Arya'yı taht adayı görüyorken senaristler sağolsun kız Kristof Kolomb oldu başımıza neymiş efendim yeni yerler keşfedecekmiş. Büyük hayal kırıklığı oldu benim için Arya...Sezon boyunca güzel şeyler yaptı ama yani bir no one'lık hareket göremedik boşa mı yüzsüz oldu bu kız dedirtti.Arya'nın en etkileyici sahnesi yanan şehirde kül olmuş küçük kıza ve elindeki oyuncak ata bakarken gelen beyaz ata binip gitmesiydi ve o sahnedeki müzik , çekim çok başarılıydı.  
  
      Cercei hak ettiğini bulamadı diye düşünenlerdenim. Bence yakalanıp Dracarys'tan nasibini almalıydı. Sonuçta Dany'i zorla çıldırtıp ejderhayı uyandıran o oldu. Jaime'ye artık akıllandı derken yine yapacağını yapıp ikiziyle ölmeyi tercih etti. Brienne'nin son bölümde Jaime'nin başladığı ve kendisi hakkında hiç iyi şeyler yazmadığı şövalyeler defterini tamamlaması güzeldi. 
        
     Clegane'in kardeşi Gregor ile olan ölümcül dövüşü güzeldi sonunda ancak kendisini de öldürünce öldü Dağ adam. Gendry'nin Baratheon oluşu yine Dany sayesinde oldu. Theon kendisine yakışır şekilde öldü. 
      Danearys'in ölmeden önce demir tahta gelişi ordaki sahne yıkık dökük bir ortam karlar yağıyor aynı sahneyi Dany'nin yıllar önce Qarth'da girdiği ölümsüzler evindeki kapılardan birinde görmüş olması dikkatli seyircilerin gözünden kaçmamıştır. Bu arada kitabı okurken ölümsüzler evinin tasvirini her bir kapının arkasındakilerin anlatılışı ve etkileyiciliğini dizide asla göremediğimi belirtmeliyim. Bu bölüm dizide çok daha kısa kesilmişti maalesef. 
    Missandei'nin idamının ardından intikamdan gözü bir şey görmeyen gri solucanın nereye gidiyoruz diyen lekesize Naath Adasi(Missandei'nin memleketi) demesi insanın içini parçalar cinstendi. Yani anlamıyorum bir tane birbirini seven de kavuşamadı. Anladık farklısınız, her şey toz pembe değil, masal da değil bu sonu "sonsuza kadar mutlu yaşadılar" tadında olsun. Bu kadar da mutsuzluk mu olmalıydı...En azından yan karakterlerden Missandei ile gri solucan birlikte mutlu olup Naath'a gitselerdi. Hiç kimsenin mutlu olmadığı bir son tasarlamak için çok uğraşmış ekip bir de yedi krallık'ı Starklar bir güzel aralarında parselledi. Yani Drogon (öksüz kalan ejderha) gelse de şu kalan herkesi bi güzel yaksa keşke... 
  
      Şöyle bir toparlayacak olursak 8.sezondan ne umduk ne bulduk? Bir kere hiç umduğumuzu bulamadık. Çok yarım yarım kaldı her şey son sezon diye her şeyi bitirme çabası oldukça belli olmuş(Bkz. Night King'in tek bölümde ölmesi) Her şey daha doğrusu tüm önemli şeyler çok ani gerçekleşti. ( 8 yıldır süren bir dizi için yavan kötü hissettirdi) Özellikle son bölüm çok kötüydü. Bu efsaneye böyle son olmamalıydı. 
Son sezon yayınlanmadan önce hırsızlık ihtimaline karşı bir kaç tane alternatif son olduğu söyleniyordu. Eğer doğruysa biz bu sonu beğenmedik, alternatif sonları da görmek isteriz😂😂 Biz izleriz yani sıkıntı yok...Dany'nin alçakça öldürülmediği bir son varsa özellikle onu izleyebiliriz. 
      İyi ya da kötü Game of Thrones bitti...Bittiğini düşünmek üzücü geliyor. Bir film falan çekilirse güzel olur. Ya da George R.R Martin amca bize son bir kitap yazsın okuyalım. 
      Oldukça uzun bir yazı olmasına rağmen atladığım yerler vardır mutlaka, sonuna kadar okuyanlara teşekkürü bir borç bilirim. 
     
         Hoşçakalın...👋👋


  

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. dizi bitti biz daha diziye başlasak mı diye düşünüyoruz bizim aile de bir başka alem yani...takip ettiğim kadarıyla sonu birçok kişide hüsran yaratmış galiba değil mi....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet sonu üzücü oldu fakat tavsiye ederim yine de çok güzel diziydi... :)

      Sil
  2. Yine mükemmel bir yazı👍👍☺️

    YanıtlaSil
  3. Ben hiç izlemedim çok da uzun netflixte var ama baslayamadim o kadar uzun süre izleyemem diye 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani dizi uzun gibi görünüyor fakat 8 yılda çekildi ve her sezon en fazla 10 bölümden oluşuyor. Fantastik tür severseniz mutlaka izleyin derim :)

      Sil