Veri Nedir? Veritabanı(database) Nedir?

 

Merhaba herkese...😊
Bu yazımda yazılımda oldukça önemli bir yere sahip olan veritabanı konusuna değineceğim. Daha önce programlamada c# 'ın başlıca yapılarından bahsettiğim seriyle birlikte veritabanı konusuna da bir giriş yaparak ilerde ikisinin birlikte ne şekilde kullanıldığını anlatmak niyetindeyim.


Veritabanının doğrusu veri tabanı şeklinde ayrı yazılması gerekiyor fakat ben bitişik halini benimsediğimden öyle devam edeceğim. Veritabanının tanımını yapmaya çalıştığımızda meseleye en temelden bakacak olursak , önce veri nedir? sorusunu cevaplamamız gerekir. Verinin farklı alanlarda ifade ettiği farklı anlamları olabilir biz ise bilgisayar bilimindeki verinin tanımını aramaktayız. Veri tanımını ilk olarak bir alıntıyla açıklayalım.

Veri Nedir?

Bilgisayar bilimleri açısından veri, hesaplama ya da manipülasyon amacı ile kullanılan bir gerçeği belirtmektedir.[3] Veriler ya makina düzeyinde ikili (İng. binary) gösterimle ifade edilmekte ya da karakterler (harfler veya rakamlar) biçiminde kodlanmaktadır. Her verinin bir türü bulunmakta, bu türlere veri yapısı denmektedir. Veri yapıları basit ya da karmaşık olabilmektedir. Belirli bir bağlamda elde edilmiş çok sayıda ve farklı türden veri bir veri tabanında toplanmakta; veri tabanları oluşturmak ve yönetmek için veri tabanı yönetim sistemleri denen yazılımlardan yararlanılmaktadır.

vikipedi

Yukarıdaki tanım basitçe anlaşılabilecek düzeyde olmadı sanki ?. Bir de şunu halk diline çevirerek anlamaya çalışalım. Sizin de oldu mu bilmiyorum fakat ben bilgisayarla alakasız olduğum dönemlerde bile sınıfta, seminerlerde karşıma çıkan bir soruydu bu. Veri Nedir? ? "Veri işlenmemiş bilgidir" diye de oldukça formal bir cevabı vardı. Neden formal çünkü ben bu cevabı şu an anlayabiliyorum fakat o dönemde bu cevap pek de anlaşılır değildi. Hımm tamam ya kolaymış diyerek beynime yerleştireceğim bir bilgi olmadı benim için. Çünkü çok soyut bir o kadar da soğuk bir bilgiydi bence ? (Bir de big data yoktu o zamanlar ?)

Kendi anladığım gibi ifade edecek olursam bilgi benim için anlamlı ve bir bütün halinde algıladığım bir şeydir, veri ise o bütünü oluşturan parçalardır. Örneğin a,e,m,l harfleri birer veri ise ben onları işleyip "elma" şekline dönüştürebildiğim zaman benim için bilgiye dönüşmüş olur. Ya da yan odadan bir tıkırtı duydunuz bir şey oldu, orda bir şey var bunu biliyorsunuz işitme verisi elinizde var ama anlamlandıramadınız, gidip baktınız yan odaya hırsızı gördünüz. Şimdi elinizde evde hırsız olduğu bilgisi var. Ya da tersten gidelim bir ağaç var önünüzde o ağaca bakıp veri toplayabilirsiniz. Ağacın boyu, türü, varsa çiçeklerin rengi, kalınlığı vs verileri elde edebiliriz.

Bilgisayardaki veri de aslında çok farklı değil bilgisayara yaptığımız girişler verilerimiz oluyor. Örneğin aklınızda bu sene alacağınız dersler var, bilgisayara günleri ve dersleri bir tablo olarak girdiniz ve haftalık ders programı çıktısını elde ettiniz. Ya da basit bir hesaplama yapmak için bilgisayara sayılar girdiniz ve işlem yaptınız ve sonucunda aylık harcamanızı buldunuz. Veri tanımını kendimce yaptım ve örnekler verdim. Yeterli olmuştur umarım.

Veritabanı Nedir?

Veriyi anladıktan sonra veritabanını anlamak çok basit oluyor. Çünkü eldeki verilerin toplanmasıyla oluşan yapıya veritabanı denir. Veritabanı oluşturabilmek için çeşitli yazılımlardan yararlanılabilir ve bu programlara genel olarak veritabanı yönetim sistemleri adı verilir. Verilerin daha düzenli olması, istenilen veriye zaman kaybetmeden ulaşılabilmesi, gereksiz verilerin silinmesi ya da yeni veri eklenmesi , bir verinin değiştirilmesi gibi bir çok işlem için veritabanı kullanılır.

veritabanı, database

Veritabanı kullanımını bilgisayar programlarından, oyunlardan, internet sitelerinden, mobil uygulamalardan vs net şekilde görebiliyoruz. Çünkü günümüzde verinin olduğu her yerde veritabanı da olmak zorundadır. Hele de verileriniz bir kaç şeyle sınırlı değilse, yani binlerce veriyi düzenli bir şekilde tutabilmek, aralarında ilişkiler kurabilmek, gerektiğinde bir tuşla ulaşabilmek için veritabanı kullanımı kaçınılmazdır.

Örneğin her gün oynadığınız oyunda daha önce seçmiş olduğunuz karakterinizin özellikleri oyundan çıkış yapıp tekrar girdiğinizde sıfırlanmış olursa ya da karakter tamamen silinmişse o oyunu bir daha oynamak istemezsiniz değil mi? İşte bu verileri tutan şey veritabanından başka bir şey değil. Ya da elinizde 1000 tane kitap var bunların yönetimini yapabilmek için veritabanına ihtiyacınız var. Çünkü diyelim ki en basitinden bir kitabın yazarını hatırlamaya çalışıyorsunuz ve eğer doğru bir sıralama yapmadıysanız karışık bir yığın içerisinde onu bulmanız baya zaman alacaktır. Fakat veritabanı kullanıldığında kitabın isminin yazılacağı bir sorguyla (sorgunun ne olduğunu farklı bir yazıda yazacağım) saniyeler içinde bulunabilir. Daha pek çok örnek verebilirim bunlar gibi, toparlayacak olursak veritabanı bizim verileri istediğimiz gibi yönetebilmemizi sağlar bize hem zamandan tasarruf sağlar hem de veriler içinde efektif bir biçimde gezinmemize olanak tanır.

Günümüzde yoğun bir şekilde kulanılan farklı veritabanı yönetim sistemleri bulunmaktadır. Bu programlardan başlıcaları MS SQL Server, Oracle, PostgreSQL, Mysql son zamanlarda oldukça popüler üniversite yıllarımdan bildiğim NoSQL (MongoDB, CouchDB, Cassandra), Microsoft Access ve daha pek çok farklı özelliklerde veritabanı yazılımları mevcuttur.

Veritabanı ile ilgili daha çok fazla bilgi vermem gerekiyor tabi bu bir yazıyla bitebilecek bir şey değil bu yüzden bu yazımı sonlandırırken başka yazılarda görüşmek üzere diyorum.

Hoşçakalın 😊👋

Yorum Gönder

0 Yorumlar