Programlamada döngü yapıları

  Herkese merhabalar...😊
  
        Uzun bir aranın ardından blog yazılarına devam ediyorum. Bugün kodlamada sık kullanılan yapılardan biri olan döngü mantığı üzerinde durmak istiyorum. 
döngü yapıları, loop, circle

        Döngülerin başlıca çeşitleri olan for, foreach, while, do while yapılarını örnekler vererek açıklamaya çalışacağım fakat bunu bir sonraki yazımda detaylıca işlemek istiyorum. Bu yazıda sadece döngünün ne olduğu, neden kullanma gereksinimi duyduğumuzu açıklayacağım. Çünkü kodlamada her zaman olduğu gibi işin mantığını öğrenerek başlamak kalıcılığı sağlayacaktır. 
       Öğreneceğiniz şey her ne olursa olsun üstünde düşünmek, kafa yormak asla zaman kaybı değildir. Asıl mantığı bilmeden taklit ederek kod yazmaya kalkmak  yaratıcılık gerektiğinde sizi yarı yolda bırakır. Bu yüzden 'anlamak' mevzusunu es geçmemek gerekir. Kodlamanın mantığı ile ilgili bir yazım olacaktı 👉 şuralarda , isteyenler okuyabilir. 
     
       Bu yazının konusu olan döngülere gelecek olursak,



       NEDİR?

       Programlamada sürekliliği sağlayan yapılardır. Yani yazılan programın bir kere değil istenilen sayıya kadar tekrar tekrar çalıştırılmasını sağlar. Aslında adı üstünde dönen bir yapı gibi düşünülebilir. İşaret parmağımızla daire oluşturma hareketi yaptığımızda ortaya çıkan görüntü şeklinde somutlaştırabiliriz bu yapıyı zihnimizde. Yazdığımız programı düz bir çizgide ilerleyen akış gibi hayal edecek olursak döngüye ihtiyacımız oldukça bu dönen dairelerden oluşturarak programı devam ettirebiliriz.


   NEDEN KULLANIYORUZ?

     Örneğin bir program yazıyorsunuz ve  10 adet sayıya ihtiyacınız var. Kullanıcıdan sayı girmesini istiyorsunuz. Bu sayıların teker teker kullanıcıdan istenmesi ve sonrasında alınması için 10 adet değişkene(değişken konusunu öğrenmek için tıklayınız) ve her seferinde klavyeden girilen sayıyı dışardan almanız için Console.Read demeniz gerekirdi. Bu sayı 10 değil de 1000 olsa aynı işlem için ne kadar uğraşmamız gerekecekti bir düşünsenize... Ama işte bir döngü bu kadar hafıza, zaman  israfının önüne geçiyor ve o 1000 satır kodu 3 satırda halledebiliyor. Döngü yapılarının önemi bu küçük örnekten bile anlaşılabiliyor.
    Ayrıca kod satırları her zaman başladığı noktadan aşağıya doğru hareket eder döngü sayesinde önceki satırlarda yazılmış koda geri dönülmüş olur. Yani döngü hep ileriye doğru giden bir yapıyı geri döndürmemizi sağlar. Bu durum bir kere yazılmış kodu tekrar tekrar çalıştırmaya olanak sağlayacağından program içerisinde bize büyük avantaj sağlar.

  NEREDE KULLANIYORUZ?

    Günlük hayatta kullandığımız programların, uygulamaların neredeyse tamamında kullanılmaktadır. Örneğin oynadığımız oyunlarda kaybettiğimiz zaman bize 'Yeniden Oyna' seçeneği gelir ve burada bir döngü yapısı kullanıldığını görebiliriz. Aksi taktirde her can kaybedişimizde uygulamayı yeniden açmamız gerekecekti. Bunun dışında örneğin bir şirkette müşterileri kayıt altına alan bir program düşünelim bir kayıt aldıktan sonra yeniden kayıt alması gerekir ta ki kullanıcı kayıt işlemini bitirmeyi seçene kadar, bakın burada da yine başa dönen bir yapı olduğunu net şekilde görebiliyoruz. 

    Bunların dışında bizim farkında olmadığımız ama kodda belli amaçlar için yazılmış döngüler de bulunabilir. Bilmemiz gereken oluşturacağımız yazılımda döngü yapısını gerektirecek bir durum olduğunu anlamamız halinde döngüden yararlanabilmektir. 

 ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

   Başlıca çeşitleri for, while, foreach, do while döngüleridir. Bu yazımda hepsinin syntax yapılarını yazacağım, gelecek yazılarımda ise for ve while döngülerini örneklerle göstererek konuyu pekiştirmeye çalışacağım.
   İlk olarak foreach döngüsüne bakalım.
   Foreach ve for döngüsü birbirine benzer fakat foreach kullanımı için array ya da arraylist yapılarını bilmek gerekir. Çünkü bu yapıların içinde dolaşmamızı sağlayan döngüdür.

Kullanımı:
foreach(değişken tipi değişken adı in dizi)
{
  //yapılması istenen işlemler...
}
Örnek:
foreach(int a in dizi)
{
   Console.WriteLine(a);//dizi içerisindeki elemanları teker teker ekrana yazan kod
}

Do-While Kullanımı: While ile neredeyse aynıdır do while'ın farkı şartın sonda oluşundan dolayı en az bir kere kesin çalışacak olmasıdır.

do
{
 //kod

}while(koşul);

Örnek: 0'dan başlayıp 4 'e kadar artan kodun do while döngüsü ile yazılması

int a=0;
do
{
 a++;

}while(a<5 br="">
 for ve while döngüsünü daha uzun anlatacağım için kısaca kullanımı gösterip geçiyorum.
FOR Kullanımı:
for(başlangıç değer; koşul ; artış miktarı)
{
//kod
}

WHILE Kullanımı:
başlangıç değeri;
while(koşul)
{
//kod
}

    Döngü mantığını kendi bildiğim gibi anlattığım bu yazımın sonuna geldik. Bu tür konuları somutlaştırabilmek çok önemli bundan dolayı anlaşılabildiyse ne mutlu bana 😇

           Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, hoşçakalın...✋


    Yorum Gönder

    0 Yorumlar