SQL Server 2019 kurulumu (videolu)

                                                            Merhaba...😊
Bugünkü yazımda SQL Server 2019 kurulumunu anlatacağım. Veritabanı yönetim sistemi kullanmak isteyen kişilerin büyük çoğunluğu sql server yazılımını tercih ediyor. İlişkisel bir veritabanı olan sql server ile büyük veritabanlarının yönetimi kolayca yapılabilir.

Bir önceki yazımda veri kavramını ve veritabanını açıklamaya çalışmıştım. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Benim veritabanıyla tanışmam sql server ile olmuştu yıllar önce. Daha önce belirttiğim gibi SQL server'in ilişkisel bir veritabanı çeşidi olduğundan bahsettim. Peki ilişkisel veritabanı ne demek ? Önce onu anlamaya çalışalım birlikte...



İlişkisel veritabanı ve İlişkisel Olmayan Veritabanı

Veritabanı yazılımları kullanımlarına göre farklı modellere ayrılmaktadır. Temel olarak İlişkisel veritabanı yönetim sistemleri(relational database management system) ve ilişkisel olmayan veritabanı yönetim sistemleri(NoSQL) olarak ikiye ayrılmaktadır. Veritabanı ilk kullanılmaya başlandığında ilişkisel veritabanları daha yoğun olarak kullanılmıştır ki günümüzde de yoğun bir şekilde kullanılmaya devam etmektedir. Fakat daha hızlı ve ilişkisel veritabanlarının çok büyüdüklerinde çıkardıkları maliyetlerin de artmasıyla daha ucuz sayılabilecek ve daha esnek olan NoSQL(Not Only SQL) dediğimiz yazılımlar da kullanılmaktadır. Hatta amazon, google gibi büyük şirketlerin önceden beri bu yazılımları kullanmaktadır. 
 
Yazılım dünyası öyle bir şey ki bir yüzlerce kapısı olan bir dünya, bir kapıdan içeriye girdiğinizde yine karşınızda yüzlerce kapı görüyorsunuz. Bu hangi alan olursa olsun size sonu gelmeyen bir yolculuk gibi görünecektir. Biz sadece bildiğimiz, duyduğumuz kadarını öğrenmeye çabalıyoruz ki o da ömrümüzün tamamından çok zaman gerektiriyor. Meşhur Elon Musk'ın bir lafı var ya..."Neyi bilmediğim hakkında hiçbir fikrim yok" tam yazılım dünyası için söylenmiş bir söz...?
Konu biraz dağıldı üstteki paragraftan dolayı ama şunu anlatmaya çalıştım veritabanı diyoruz. İçinden bambaşka çeşitler çıkıyor, o çeşitlerin de kendi aralarında çeşitleri var böyle sürüp gidiyor. SQL 'e tekrar dönecek olursak ilişkisel veritabanları verileri tablolar şeklinde tutar ve tablolar arasında anahtarlar aracılığıyla ilişki kurarak veritabanını oluşturur.

İlişkisel veritabanları veri tutarlılığına, veri bütünlüğüne önem verir. Yani bir yerde bulunan bir veri başka yerde farklı olamaz. Veri tekrarını önler bunu da tek bir tabloda çok fazla veri tutmaktansa birbiriyle ilişkili tablolar yaratarak yapar. İlişkisel veritabanları dediğimiz yazılımların başlıcaları SQL Server, Oracle, PostgreSQL, DB2, MySQL vs 'dir. NoSQL ise bir önceki yazıda da bahsetmiştim MongoDB, Cassandra, CouchDB, Redis, Hbase ve adını sayamadığım pek çok türü vardır. İlişkisel olmayan veritabanında veriler tablolar şeklinde değildir. Veriler json ya da xml biçimnde saklanır. Bu veritabanında yapıya göre farklı şekillerde saklama yöntemleri vardır. Anahtar-değer, grafik, doküman gibi farklı şekillerde veri saklanabilir. 
 
İlişkisel veritabanı ve ilişkisel olmayan veritabanı yazılımlarının mantığı ile alakalı teorik kısa bilgiler vermeye çalıştım. Fakat ilerde yazacağım yazılarla bahsettiğim tablo oluşturmayı, ilişki oluşturmayı, anahtar (primary key, foreign key) kavramını açıklayarak uygulamasını yapacağız. bu yüzden şimdilik teorik bilgileri anlamaya çalışmak yeterli olacaktır.
Ben ilişkisel veritabanlarından SQL server'ı anlatacağım için ilk olarak nasıl kurulum yapılabileceğini aşağıdaki videoda gösterdim. Kurulumu tamamladıktan sonra uygulamalara geçeceğiz. 
Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Hoşçakalın...👋




Yorum Gönder

0 Yorumlar